a-mols øvelse

I denne mappe skal vi se på, hvordan man kan spille - og selv lave - en masse dejlig og stemningsfuld musik med et ganske enkelt skift mellem to lette greb (reelt det samme greb - bare på forskellige strenge!).

Grebet er måske en anelse sværere end D og A7, til gengæld er skiftet lettere, når man først har lært det, da der ikke skal ændres fingerstilling, men blot flyttes strenge.

Man vil snart opdage, at med denne enkle manøvre kommer man let og hurtigt frem til noget, der virkelig lyder som rigtig musik. 

Trin 1

1-a) Kig på diagrammerne "amol" og "E" (jpeg). Lær de to greb og øv dig i at skifte imellem dem.

1-b) Kig på dokumentet "a-mols øvelse" (tekstfil/doc). Find ud af rundgangen/strukturen. Prøv at spille sammen med lydfilen "a-mols tillæg". Bare almindelig strum. Følg rytmen så godt du kan.  

1-c) Kig på sangteksterne i dokumentet/tekstfilen "a-mols øvelse". Lyt til lydfilerne "a-mols kor 1" og "a-mols kor 2". Lær de to melodier og prøv at synge sammen med filerne.

1-d) Se i filen/dokumentet "Link" (pdf), tryk på linket, gå ind på spillelisten. Hør de første fem-seks numre. Gerne flere hvis du kan overkomme det. Men ikke flere end du har koncentrationsevne til. Det er vigtigt, at du hører godt efter og tænker over, hvordan musikken lyder.

Link til "The Sweet Sounds Of Minor": https://www.grubler-ved-tasterne.dk/452010509

Trin 2

a) Hør lydfilen "Forberedelse til a-mols øvelse". Spil, klap og øv sammen med den. Hvis der er noget, du ikke forstår, så prøv at kigge i mappen ⇒ "Takt, tempo, rytme". Der kan du få mere at vide om rytme og rytmiske opfattelser. Se også "Intensivt Højrehåndskursus" i mappen ⇒ "Små sjove Ting".

Obs! - At arbejde med en lydfil er ikke bare at høre den igennem, men at sidde med din guitar, en pen og et stykke papir. Lytte opmærksomt til instruktionerne og tage notater. Spille sammen med de ting, der introduceres. Når der præsenteres en ny øvelse pauses lydfilen og der arbejdes med øvelsen til du kan den.

2-b) Prøv at spille sammen med lydfilen "a-mols tillæg". Nu med brug af den rytmiske fornemmelse, du har lært. 

2-c) Syng videre/mere med lydfilerne "a-mols kor 1" og "a-mols kor 2".

2-d) Brug linket (i pdf-filen) og gå ind på spillelisten. Lyt videre derfra hvor du er nået til. Prøv at lægge mærke til, hvad der sker i musikken. Hvordan lyder sangene? Hvad kan du høre, at der sker deri? 

Link til "The Sweet Sounds Of Minor": https://www.grubler-ved-tasterne.dk/452010509

Trin 3

3-a) Arbejd med lydfilen "a-mols øvelse".

 - Prøv de første tre-fire gange du kører den igennem, at bare spille din guitarrytme sammen med den.

 - Prøv herefter at skiftevis spille og synge sammen med den. Hveranden gang.

 - Begynd forsigtigt at kombinere de to ting. Slå evt. kun akkorden an på 1-slaget, når du synger, og prøv at bare få en smule lyd ud mellem læberne, når du spiller. 

Obs! - At kunne synge til sit eget guitarspil er ofte også et spørgsmål om at kende den sang, man skal spille/synge tilstrækkelig godt. Derfor burde det blive lettere simpelthen ved at spille lydfilen om og om igen, og derved lære nummeret bedre at kende.

3-b) Gå ind på pdf-linket og lyt videre på spillelisten der hvor du er nået til. Vær opmærksom på sangenes klang. Er der noget ved disse sange, du synes, minder om hinanden?

Link til "The Sweet Sounds Of Minor": https://www.grubler-ved-tasterne.dk/452010509

Trin 4

4-a) Hør lydfilen "Mahzel". Synes du den minder om nogle af de ting, vi har haft fat i? A-mols øvelsen? Ting fra spillelisten?

b) Hør lydfilen "Spot forbindelsen"!

4-c) Gå ind på pdf-linket og lyt videre på spillelisten der, hvor du er nået til. Kan du genkende akkordskiftet ("spotte forbindelsen") i nogle af de sange?

Link til "The Sweet Sounds Of Minor": https://www.grubler-ved-tasterne.dk/452010509

Obs! - Husk at holde a-mols øvelsen ved lige. Bliv ved at øve dig på den og spille den. Selvom den ikke direkte indgår i de højeste trin af progressionen er den stadig en vigtig forudsætning, ligesom den enste måde at huske den så du ikke glemmer den er at spille den jævnligt.

Trin 5:

5-a) Hør lydfilen "Stykke af Carulli". Minder det om noget?

5-b) Hør lydfilen "Molklange" og kig på dokumentet/tekstfilen (doc) "Om dur og mol". De to hører sammen og er hver sin halvdel - lyd og tekst.

5-c) Hør lydfilen "Neighbours".

5-d) Gå ind på pdf-linket og lyt videre på spillelisten der hvor du er nået til. Kan du høre nogle steder i nogle af sangene, hvor der skiftes fra dur til mol eller fra mol til dur?

Link til "The Sweet Sounds Of Minor": https://www.grubler-ved-tasterne.dk/452010509

Trin 6

6-a) Gå ind i mappen ⇒ "Kanon Rock" og kig/lyt på nogle af filerne og dokumenterne der. Find ting du kan arbejde med, der minder om de ting, vi har arbejdet med i nærværende mappe. Gå derefter tilbage hertil.

6-b) Gå ind på pdf-linket og lyt videre der hvor du er nået til.

Link til "The Sweet Sounds Of Minor": https://www.grubler-ved-tasterne.dk/452010509

6-c) Fat din guitar, din pen og dit notespapir. Hør, læs og arbejd med lydfilen "Spilleliste favoritter" og tekstdokumentet "Spillelistefavoritter". De to hører sammen og er hver sin halvdel - lyd og tekst.

Trin 7

7-a) Gå ind i mappen ⇒ "Den tredie akkord". Hør her lydfilen "Over i mol". Kig på diagrammerne med "d-mol", "Bei Mir Bist Du Shöen" og "Hvem kan segla" (alle jpeg). Prøv at lære enten "Hvem kan Segla" eller "Bei Mit Bist Du Shöen" (gerne begge). Vend derefter tilbage til nærværende mappe.

Link til "Den tredie akkord": https://www.grubler-ved-tasterne.dk/452009785

7-b) Hvis du ikke er nået igennem hele spillelisten, så gå ind på pdf-linket og hør de sidste sange. Er du igennem, så begynd forfra. Kan du spotte subdominant-forbindelser i nogle af sangene?

Link til "The Sweet Sounds Of Minor": https://www.grubler-ved-tasterne.dk/452010509

7-c) Prøv med dine egne ord at forklare forskellen på en dominant og en subdominant.

Når du er igennem alle trin og underpunkter dertil, er nogle mulige veje videre, der ligger i forlængelse af det her gennemgåede, at finde i mapperne

Andre relevante links:

"Intensivt højrehåndskursus": https://www.grubler-ved-tasterne.dk/451432414

Seneste kommentarer

04.09 | 07:12

Tak skal du have!

04.09 | 05:19

Tror jeg må læse Den lille Prins igen!
Ville lige lure, men måtte læse den alle! Rigtig fin samling Carl!

Del siden