Kanonrock

Øvelse, der benytter de to akkorder C og a-mol. Et særdeles let skift, da man kun skal flytte en finger. Alle vil hurtigt kunne lære at spille og synge denne sang, og vil kunne få stor fornøjelse deraf!

Trin 1-a

Brug pdf-linket til at komme ind på spillelisten "The Good Thing". Hør nogle af de første numre. Så meget du nu kan overkomme. Men ikke flere end koncentrationen rækker til. Det er meget vigtigt, at du lægger mærke til hvordan musikken lyder. Læg især mærke til den rytmiske opfattelse. Er der noget i disse numres rytmik, der ligner hinanden? Hvordan ville du beskrive de indbyrdes ligheder og forskelle? Jo mere du kan høre, forstå og i det hele taget komme ind i rytmen, desto bedre. Men vær også opmærksom på klange og akkordsammensætninger. Hvordan lyder de harmoniske forbindelser? Hvis du skulle beskrive dem, hvilke ord ville du så bruge?

Punkt 1-b

Hør lydfilen klap rytmen. Øv dig i at klappe sammen med den. Det er helt afgørende, at du har fat på fornemmelsen, før du går videre. Derfor: hør lydfilen mange gange og klap sammen med den, indtil det føles let og naturligt at gøre - ikke længere skal anstrenge dig for at gøre det. Synes du denne opfattelse minder om nogle af numrene fra spillelisten? Se også "Intensivt Højrehåndskursus" i mappen ⇒ "Små sjove Ting".

Link til "Højrehåndskursus": https://www.grubler-ved-tasterne.dk/451432414

Punkt 1-c

Kig på jpeg-diagrammet "C" og øve dig på at tage et Cgreb. Øv dig i at skifte mellem C og a-mol. Hvis du ikke kan huske a-mol, kan du finde diagram dertil i mappen "a-mols øvelse". Vær opmærksom på, at du kun skal flytte én finger (trediefinger) for at lave dette skift. Det burde derfor være let og hurtigt at få hold på.

Punkt 1-d

Prøv om du kan spille skiftevis C og a-mol i den rytmiske opfattelse, du har lært via "Klap rytmen". Obs! - Gør det i begyndelsen ikke for hurtigt. Altså ikke i samme tempo som på "Klap Rytmen". Der er en del at holde styr på her. Både den rytmiske opfattelse og et akkordskift. Gør det derfor først langsomt og sæt det så gradvist op i tempo. Når du har fået den godt op og køre, kan du evt. forsøge at spille akkordskiftet sammen med "Klap Rytmen".

Punkt 2-a

Kig på tekstdokumentet "Kanon Rock" og prøv at lære teksten. Det er i orden, hvis du ikke helt kan den udenad, men har brug for at kigge lidt ind imellem. Hold dokumentet åbent under de følgende øvelser.

Punkt 2-b

Hør og syng sammen med lydfilen "Kanon Kor". Prøv at få så godt hold på både tekst og melodi som muligt, inden du går videre.

Punkt 2-c

Brug pdf-linket og gå ind på "The Good Thing". Lyt videre der, hvor du er nået til. Husk at lytte opmærksomt. Er der nogle af numrene, hvor du synes, at enten den rytmiske opfattelse eller akkordforbindelserne (evt. begge dele) minder om nogle af de ting, vi har arbejdet med i det foregående?

Link til "The Good Thing": https://www.grubler-ved-tasterne.dk/451881175

Punkt 2-d

Genhør lydfilen "Klap Rytmen" og klap sammen med den.

Punkt 2-e

Hør og arbejd med lydfilen "Introduktion til Kanon Rock".

Punkt 3-a

Genhør og syng med lydfilen "Kanon Kor". Du må gerne kigge på teksten i dokumentet "Kanon Rock", hvis du ikke kan huske den. Det vigtigste lige nu er ikke at kunne teksten udenad.

Punkt 3-b

b) Prøv at synge sammen med lydfilen "Arrangement med vokal". Prøv derefter at synge sammen med lydfilen "Instrumental kanonrock". Den er der ingen sang på, så du skal selv prøve at få anbragt din stemme i forhold til akkompagnementet. Som et tredie trin kan du prøve at synge sammen med lydfilen "Sha-la-la-la-Hey-di-hu". Her ligger der et baggrundskor, som synger noget andet end det, du skal synge. Prøv at holde fast i din egen linie uden at blive distraheret af koret.

Punkt 3-c

Genhør og arbejd videre med lydfilerne "Klap Rytmen" og "Introduktion til Kanon Rock".

Punkt 3-d

Spil dit C til a-mol skift i den rigtige rytmiske fornemmelse sammen med lydfilen "Instrumental Kanon Rock". Obs! - Pas på at du ikke ryger ud og vender den om. Hør nøje efter hvornår det er C, og hvornår det er a-mol, så du spiller den rigtige akkord i forhold til akkompagnementet. Prøv derefter at spille dit akkordskift i den rette rytmiske opfattelse sammen med lydfilen "Super Kanon". Lær at kunne holde fast i dine skift og din rytmiske opfattelse uden at blive hylet ud af den af sangstemmer og andre ting, der foregår i arrangementet.

Punkt 3-e

Lyt videre på spillelisten "The Good Thing" dér, hvor du er nået til. Obs! - Husk at lytte opmærksomt!

Link til "The Good Thing": https://www.grubler-ved-tasterne.dk/451881175

Punkt 4-a

Arbejd med lydfilen "Kanon Rock". Prøv om du kan spille og synge samtidig. Hvis det driller, så gør skiftevis det ene og det andet. Men prøv at arbejde hen imod at gøre begge dele samtidig, evt. ved at blot smånynne, mens du spiller guitar og at lave enklere guitarspil, når du synger, indtil de to ting begynder at mødes. Du må nok indstille dig på, at skulle arbejde et godt stykke tid med filen og køre den igennem mange gange, før det rigtigt begynder at fungere.

Punkt 4-b

Syng og spil sammen med lydfilen "Alternativ Kanon Rock". Flere gange!

Trin 4-c

Hør lydfilen "Fang Rytmen".

Punkt 4-d

Lyt videre på spillelisten dér, hvor du er nået til.

Link til spillelisten "The Good Thing": https://www.grubler-ved-tasterne.dk/451881175

Punkt 5-a

Syng og spil sammen med lydfilen "Special Kanon". Flere gange!

Punkt 5-b

Hop over i mappen ⇒ "Takt, tempo, rytme" og hør lydfilerne "Hip Hop" og "Lag af rytmik". Vend derefter tilbage til denne mappe.

Link til "Lidt om rytmik" ( = takt, tempo, rytme): https://www.grubler-ved-tasterne.dk/443421322

Punkt 5-c

Genhør lydfilen "Fang Rytmen". (Se længere oppe)

Punkt 5-d

Lyt videre på spillelisten dér, hvor du er nået til. Hvis du er kommet helt igennem, så begynd forfra.

Punkt 6-a

Syng og spil sammen med lydfilen "Kanon Remix".

Punkt 6-b

Genhør lydfilen "Kanon Kor", men nu således at du spiller guitar til. Prøv om du kan ramme det rigtige tempo, så du følges med sangstemmerne. Obs! - Du vil opdage, at det er svært at skulle lægge underlaget, når der ikke er andet arrangement, og det altså er dig, der skal akkompagnere. Netop derfor er det en god øvelse. Brug noget tid på det.

Punkt 6-c

Hop over i mappen ⇒ "Rytmiske grundbegreber" og hør de tre lydfiler (a-c) om grundbegreber. Vend derefter tilbage hertil.

Link til "Lidt om rytmik" ( = Rytmiske grundbegreber)

N.B. Rytmiske grundbegreber er samlet i én lang video!

Punkt 6-d

Genhør lydfilen "Fang Rytmen". (Se længere oppe)

Punkt 6-e

Lyt videre på spillelisten dér, hvor du er nået til. Hvis du er kommet helt igennem, så begynd forfra.

Punkt 7-a

Syng og spil sammen med lydfilen "Sha-la-la-la-hey-di-hu". Gør det så længe og så mange gange, at baggrundskoret ikke længere virker forstyrrende/generende, men som en naturlig del af helheden, der ender med at fungere som en støtte for dit spil og din sang.

Punkt 7-b

Hør lydfilen "Hvad sker der?". Se også i tekstdokumentet "Kanon Rock", hvor der i anden halvdel (efter sangteksten) er ledsagende kommentarer og skemaer til lydfilen "Hvad sker der?".

Punkt 7-c

Hør lydfilen "Riders In The Sky". Obs! - "Riders In The Sky" er ligesom f. eks. "House Of The Rising Sun" et eksempel på det modsatte skift, altså fra a-mol til C. Læg mærke til den anderledes virkning dette modsatte skift giver. N. B. - Hvis du gerne vil lære at spille "Riders In The Sky", kan du finde den i mappen ⇒ "a-mols øvelse".

Punkt 7-d

Lyt videre på spillelisten!

Punkt 8-a

Kig på jpeg-diagrammet "C skala med tabs" og lær skalaen.

Punkt 8-b

Leg med skalaen og find frem til ting, du kan lave deri - løb, spring, figurer. Hvis du er i tvivl om noget vedrørende hvordan man gør den slags, så kig i mappen ⇒ "Myggen og andre seksløbersange" og hør lydfilerne "Om Improvisation" og "Solo Licks".

Link til "Myggen med mere" ( = Myggen og andre seksløbersange): https://www.grubler-ved-tasterne.dk/443283638

Punkt 8-c

Genhør lydfilen "Hvad sker der?", mens du tjekker de omtalte toner i jpeg-diagrammet "C skala med tabs". Find arpeggioerne til de to akkorder, og prøv om du kan lave nogle løb, der sigter efter akkordtonerne, så de passer til skiftet i "Kanon Rock". Se også dokumentet "Kanon Rock". Derfra vil du kunne hente megen hjælp.

Hvis du stadig efter 8-c ikke helt synes, du ved, hvordan du skal gribe det an og har brug for noget lidt mere konkret anvisning, er her lidt inspiration til dig.

Som du kan se i videoen, sidder jeg bare og kører løs, prøver ting af og laver også en masse fejl.

Det skal du ikke være bange for. Det er ikke alt muligt med stress og præstation.

Hyg dig og ha’ det sjovt med det!

Det er en leg, og det skal være noget rart. Lad være med at tænke så meget på, om du nu gør det “rigtigt”. Som jeg også har sagt: der findes ikke forkerte soloer, for en solo er noget helt frit, hvor man kan gøre lige, hvad der passer ind.

Så bare gå ind i din egen spille-løs-verden. Eller hvis du har lyst til det: forestil dig, at du er en verdensstjerne, der står på en scene, mens publikum jubler.

Det er en vidunderlig fornemmelse, når man får den her følelse af, at man er “kommet ind i den” og bare kan køre løs. Den skal nok komme. Den opstår af sig selv, bare du bliver ved, og det må du ikke snyde dig selv for. For det er simpelthen en fantastisk oplevelse!

Så bare tryk den af alt hvad du kan, når du nu om lidt går ombord i 8-d.

Punkt 8-d

Prøv at improvisere i C skalaen til lydfilen "Instrumental Kanon Rock". Vær forberedt på at du nok skal prøve en del gange, før det begynder at fungere for dig. Hvis du mangler inspiration og ideer, kan du evt. prøve at kigge i mappen ⇒ "Jazz, flow og akkorder". Her vil du kunne finde mange fif og gode råd.

Link til "Rundt omstandards" ( = Jazz, flow og akkorder): https://www.grubler-ved-tasterne.dk/451782248

punkt 8-e

Lyt videre på spillelisten.

Link til "The Good Thing": https://www.grubler-ved-tasterne.dk/451881175

Are you ready?

NOW ...

Let's rock and roll!

Forresten ...

Minder det her om noget, du kender?

Links

Seneste kommentarer

04.09 | 07:12

Tak skal du have!

04.09 | 05:19

Tror jeg må læse Den lille Prins igen!
Ville lige lure, men måtte læse den alle! Rigtig fin samling Carl!

Del siden